Vyprávěj, babičko

V pátek odpoledne čekalo na děti ze školní družiny překvapení. Přišla je totiž navštívit „babička s dědečkem“. Oba jsme hezky přivítali a pozvali je mezi nás. V úvodní části programu jsme si společně povídali o svátku seniorů, který se slaví v měsíci říjnu. Každý měl možnost nám povyprávět o svých prarodičích. Poznávali jsme a procvičovali si znalost předmětů, které babička s dědečkem dříve v domácnosti běžně používali.

Podle úryvku z knihy od Boženy Němcové jsme si představovali, jak asi mohla babička vypadat. Autorka knihy však zůstala neprozrazena. Její jméno jsme se dozvěděli až později, z vyluštěné tajenky. Aby si děti uvědomily, kolik práce měly babičky s péčí o domácnost a hospodářství, plnily zábavné úkoly spojené se zametáním, přenášením obilí a přípravou polínek na topení. Každý si také vyválel koláček a ozdobil ho dle své fantazie. S  dědečkem si děti vyzkoušeli houbaření, navlékání hub na nit a louskání ořechů. Společně poté vyluštili křížovku a u písničky „Prázdniny u babičky“ posvačily výborné povidlové buchty.

Odpoledne s „babičkou a dědečkem“ se vydařilo. Děti se dozvěděly mnoho zajímavých věcí, náramně se bavily a bez problémů se vypořádaly s plněním jednotlivých úkolů. Velmi pěkně povídaly o svých prarodičích a dokázaly tím, že si jich váží a svět s nimi je veselejší.