Trosečníci z pustého ostrova aneb další akce školní družiny

Poslední květnový pátek se děti ze školní družiny proměnily v trosečníky a ocitly se na pustém ostrově.
Přivítal je Robinson Crusoe, který jim vyprávěl svůj příběh a ukázal mapu ostrova, na kterém se právě nachází. Na děti čekalo mnoho práce a úkolů, aby mohly na ostrově přežít. V Palmové oáze si vlastnoručně vyrobily přístřešek z různých části potopené lodi. Práce šla všem opravdu od ruky a přístřešky byly opravdu povedené. Robinson byl spokojený a nešetřil pochvalou. Aby měly děti na ostrově z čeho jíst a pít, musely si vyrobit z keramické hlíny různé nádoby. Na Hliněné louce se děti s chutí pustily do práce. Z výsledku měly velkou radost a svoje výrobky si odnesly vysušit na sluníčko. Další dobrodružství zažily děti v hlubokém Pralese, kde se musely poprat s nelehkým úkolem – ulovit oštěpem divoké prase.
Všichni prokázali velkou statečnost, divoké prase se jim podařilo zasáhnout a ulovit. Trosečníci se unaveni vraceli z lovu přes část ostrova zvané Plantáž. Zde si nasbírali různé plody a rostliny k osvěžení. Museli však dát pozor, protože všechny plody nebyly jedlé. Robinson dětem ukázal Modrou zátoku, děti lovily ryby na udici a dále podle mapky zamířily do Sosnového háje, kde žije plno cizokrajných zvířat. Úkolem dětí bylo tato zvířata poznat a pojmenovat. Robinson byl velmi překvapený, jaké mají děti vědomosti. Ale to už se stmívalo a na děti čekala další nebezpečná cesta Želví soutěskou. Se zavázanýma očima děti přecházely po želvích krunýřích, aby se dostaly do Třešňového zálivu. Tam jim Robinson zdůraznil, jak je důležité si na ostrově umět poradit při různých úrazech a nenadálých příhodách. Děti ošetřovaly zlomeninu ruky pomocí improvizovaných pomůcek, zopakovaly si, jak postupovat při krvácení z nosu a při úžehu. Dobrodružná výprava malých trosečníků byla u konce. Robinson dětem poděkoval a všem předal diplom za statečnost a odvahu při plnění úkolů. Na závěr jsme si společně zatančili na písničky věnované Robinsonovi.
Netradiční akce se u dětí setkala s velkým úspěchem. Vžily se do role trosečníků a s nadšením prožívaly dobrodružnou cestu po pomyslném ostrově. Nádherná zákoutí naší školní zahrady ještě umocnila jejich zážitky a dojmy, se kterými se při odchodu domů svěřovaly svým rodičům.

Hana Kolářová