Záložka do knihy spojuje aneb „Tajuplný svět knižních příběhů“

V minulých říjnových dnech proběhlo v pěti třídách základní školy a základní školy speciální setkání nad příběhem, pohádkou, nad knížkou.
Knihy a příběhy máme všichni rádi, ale tentokrát jsme měli ještě o důvod navíc. Naše škola se zapojila do 8. ročníku česko-slovenského projektu Záložka do knihy spojuje, který vyhlašuje Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave. Cílem projektu je prostřednictvím výměny záložek do knih navázat kontakt s partnerskou školou na Slovensku, pro nás – Spojenou školou Chminianske Jakubovany.
Žáci, pod vedením svých pedagogů, příběhy vyprávěli i skládali pomocí dějových karet. Své prožitky z četby, vyprávění přenesli do tvořivých aktivit při zhotovení záložek pro své slovenské kamarády. Záložky tvořili žáci se svými pedagogy různou technikou. Ti menší zapouštěli barvy, lepili, stříhali, otiskovali své prstíky, vytvářeli barevné stopy roztavenou voskovkou. Starší žáci kreslili a psali na PC. Představili do záložky svého oblíbeného hrdinu, oblíbenou knížku. Každý podle svých možností, ale se zájmem a se snahou udělat svému kamarádovi radost.
Celkem žáci zhotovili 37 veselých záložek plných fantazie i konkrétních příběhů.
Věříme, že záložky udělají slovenským kamarádům radost, budou jejich oblíbenou čtenářskou pomůckou, najdou své místo v knihách daleko od nás a podpoří nová přátelství.
Mgr. Ivana Baštincová