Jsem laskavec

„Radost, kterou způsobíme druhému, má podivuhodnou vlastnost: odrazem se neoslabuje, ale vrací se k nám košatější a zářivější.“
Gándhí

Ve dnech 5. – 13. listopadu se tým “ Dobroťáků“ naší školy zapojil do celorepublikového projektu „ Jsem laskavec“ pod záštitou Nadace Karla Janečka. Podpořili jsme tak myšlenku šíření dobra, lásky, vzájemnosti, srdečnosti, laskavosti.
Náš tým, zastoupený dětmi, žáky i učiteli školy, vykonal celou řadu dobrých skutků na různých místech. Rozvíjeli jsme a podporovali s dětmi a žáky vzájemné dobré vztahy ve třídách přípravou drobných pohoštění a vzájemnými návštěvami. Starší žáci přispěli dobrovolným finančním příspěvkem na nákup granulí a pamlsků pro psy v Městském útulku pro psy Čápka. Pracovníkům útulku předali žáci nakreslené obrázky. Nejinak tomu bylo i u skupiny mladších žáků z 1. stupně, kteří navštívili s kočičími dobrotami a obrázky kočičí útulek ,,Zatoulané štěstí“ ve Vážanech. Další žáčci se vydali potěšit zvířátka do spřátelené Tauferové střední odborné školy veterinární v Kroměříži, kde si mohli také vyzkoušet i samotnou péči o čtyřnohé kamarády. Jiná skupinka Dobroťáků vyrobila přáníčka pro radost a předala je zástupcům organizací, se kterými naše škola spolupracuje – Muzeum Kroměřížska, Městský úřad Kroměříž, Knihovna Kroměřížska, Tauferova střední odborná škola veterinární Kroměříž, TJ SLAVIA Kroměříž. Pod vedením paní učitelky Evy a Jindry vystoupili žáci s hudebně pohybovým představením v Domově pro seniory ve Vážanech a potěšili seniory drobnými dárky. V neposlední řadě přispěli i Dobroťáci ze školní družiny, kteří vytvořili krásnou pohádkovou knížku s omalovánkami, a následně ji věnovali nemocným dětem na dětském oddělení v Nemocnici Kroměříž. I z dětí v mateřské škole se stali laskavci a připravili za pomocí paní učitelek drobné pohoštění pro své kamarády.
Podpořili jsme a rozvíjeli u našich dětí a žáků myšlenku, že každý z nás může být svým přístupem, postojem, činem, laskavý ke svému okolí bez výhrad, očekávání, a obohacovat tak nejen život těch ostatních, ale hlavně ten svůj.

Eva Vrtaníková