Škola na dálku aneb výuka v čase pandemie

11. března utichly třídy naší školy od žáků, pedagogů a o týden později i od švitoření dětí a paní učitelek z mateřské školy. Budova školy na ulici Františka Vančury odpočívá. Neodpočívají však ani žáci, ani pedagogové a již vůbec ne rodiče.

Výuka se díky coronaviru přenesla z prostředí školy do obýváků, kuchyní a dětských pokojů. Den ze dne se mámy a tátové stali svým dětem školními učiteli a spolu s pedagogy naší školy vedou výuku svých dětí dál. Pedagogové ze svých domovů zasílají na emailové adresy svým žákům, v pravidelných cyklech, výukové materiály individuálně šité na míru každému žákovi, výuková videa přes kanál youtube či odkazy na výukové portály. Děti z mateřské školy na videu vidí a slyší své paní učitelky, mohou si s nimi zacvičit, zazpívat nebo jen poslouchat a sledovat, co nového jim paní učitelka připravila.

Prostřednictvím emailových adres a dalších aplikací komunikují pedagogové s rodinami dětí a žáků, získávají zpětnou vazbu o tom, jak se dětem a žákům daří, co potřebují ještě procvičit, co se podařilo více, co méně či jak vyřešit s dítětem určitou výukovou nebo i výchovnou situaci. Role učitele se v tomto čase změnila: ne tak obsahem, ale především formou. Díky IT technice, množství výukových portálů s výukovými materiály, možností videoprojekcí, ale především díky pedagogické kreativitě, profesionalitě a sounáležitosti s rodinami dětí a žáků pokračuje výuka a s ní rozvoj dětí a žáků dál.

Více než jindy se v těchto dnech, týdnech, měsících naplňuje filosofie naší školy: pevné sepětí a spolupráce nás pedagogů s rodinami našich dětí a žáků.

Děkujeme pedagogům za nový aktivní přístup k dětem, žákům, za novou kreativitu při své práci, za intenzivní spolupráci se žáky a jejich rodiči ,,na dálku“. Děkujeme všem rodičům za vstřícnou komunikaci se svými pedagogy.

Do dalších dní, týdnů vám všem přejeme zdraví, nadhled, pedagogický i lidský optimismus!
Spolu tuto nestandardní situaci určitě zvládneme!

vedení školy

PODNĚTNÉ NÁMĚTY PRO INSPIRACI

TRUHLÍK A TRUHLIČKA – JAK SI SPRÁVNĚMÝT RUCE

 

OPAKUJ SI ČESKÝ JAZYK, MATEMATIKU, PRVOUKU, ANGLICKÝ JAZYK
www.skolasnadhledem.cz
skolakov.eu
http://www.e-predskolaci.cz/
https://www.detskestranky.cz/rubrika/pracovni-listy/matematika/
https://www.detskestranky.cz/rubrika/cteni/pohadky/

TÉMATICKÁ VIDEA Z KREATIVNÍ DÍLNY PANÍ UČITELKY M. Pluhařové a Alice Cinklové